Otpad nije otpad, otpad je resurs…Otpad nije otpad, otpad je resurs…

…ovo je osnovna poruka predavanja o cirkularnoj ekonomiji, koje je, 28.11.2016. u velikoj sali GO Zvezdara održao Aleksandar Ćirić, diplomirani inženjer mašinstva, stručnjak za cirkularnu ekonomiju i reciklažu i član Eko- odbora naše škole, na interaktivnom suretu sa  učenicima iz Geodetske tehničke škole. Predavanju je prisustvovalo i nekoliko učenika iz Zubotehničke i Građevinske škole.  Organizatori predavanja su saradnici naše škole u radu Eko-škole: Zvezdarski ekološki centar i Komisija za rodnu ravnopravnost gradske opštine Zvezdara.

U ime Gradske opštine Zvezdara je pozdravio član Veća GO Zvezdara  i član Eko- odbora Geodetske tehničke škole, Dušan Ignjatović, koji je rekao da je ova tema jako bitna za sadašnje, ali i buduće generacije.

Poboljšati uslove za sprovođenje cirkularne ekonomije kroz pretvaranje otpada u resurse za ponovnu upotrebu na nacionalnom i opštinskom nivou, čime bi se podstakle inovacije u reciklaži, ograničilo odlaganje otpada, smanjili gubici resursa i uticalo na promene ponašanja potrošača deo je izlaganja koje smo čuli.

otpad-nije-otpad1

otpad-nije-otpad2

otpad-nije-otpad3

Cirkularna ekonomija, nasuprot trenutnoj ekonomiji zasnovanoj na linearnom modelu “uzmi – napravi – koristi – odbaci”, zasniva se na modelu koji teži manjem korišćenju resursa i izbegavanju stvaranja otpada „uzmi – koristi – ponovo napravi – ponovo koristi”.

Otpad kao resurs se ponovo može i mora koristiti, a višestruke su prednosti ovakvog pristupa rešavanja pitanja otpada i tokova otpada u skladu sa standardima razvijenih zemalja Evropske unije. Osim štednje cirkularna ekonomija doprinosi i otvaranju novih radnih mesta.

Republika Srbija je 2016. godinu proglasila godinom preduzetništva, pa je 1,5 milijardi dinara odvojeno za subvencije malim i srednjim preduzećima. Od toga je 25 odsto nepovratnih sredstava za nabavku opreme. Stvoriće se prostori da otpad bude sirovina, a i mesto za nove investicije.

nino2

nino1

Predavanje je bilo korisno i inspirativno za naše učenike, posebno zbog još jednog detalja: za ulaznicu je bilo potrebno doneti jednu neispravnu sijalicu, a mi smo doneli duplo više nego što je nas bilo, jer nam je naš saradnik i član Eko-odbora, Gordana Jovanović iz Bolnice za plućne bolesti i tuberkulozu priložila 30-tak komada neispravnih sijalica iz njihove ustanove.

Jagoda Petrović-Ukaj, koordinator Eko-škole

30.11.2016.


Komentari su zatvoreni.