Najbolji maturski pismeni zadatakNajbolji maturski pismeni zadatak

 Kakve su ti misli, takav ti je život

Čovekove misli, kao i njegova sposobnost govora, razlikuju ga od životinjskog sveta. Svaka odluka je proizašla iz misli, bile one svesnog karaktera ili ne, ali da li misli određuju kakav je naš život?

Dolaskom na svet, postajemo autentična bića, koja nisu ni pre, niti će posle postojati.To nam kazuje o odgovornosti našeg bića koje teži ka ljubavi, jer je iz ljubavi nastalo. Odrastanjem u zdravoj porodici, koja predstavlja stub ljubavi i krunu života, gde velelepnost duha igra najvažniju ulogu, još uvek detetu, misli ne određuju život, ali će imati udela u kasnijem dobu. Uzrastanje, kao prirodni proces, javljanje suprotnog i kritičkog mišljenja postaje početak razvoja ličnosti.Dolaskom adolescencije, prelomne tačke, misli imaju veliki značaj. One su utkane u najdublje grane duhovnog stanja. Pomisao, kao preteča misli, javlja se iz nesvesnog, odnosno nedovoljno kontrolisanog života u kojem spoljašnje radnje, bile one našom ili tuđom voljom stvorene, upodobljavaju se u biće. Kontrola nad mislima za savremenog čoveka je teška borba. Promovisanjem i izlaganjem pogrešnih vrednosti, u kojim vladaju čovekove slabosti skrivene pod maskom, nastaju iskušenja. Ona nam određuju na koju stranu ići i da li nastaviti istim putem. Zanimljivo je da samo mi znamo naše misli, ali da li naš život poznamo bolje od bližnjih? Postojanje se potvrđuje drugim. Borba sa samim sobom se upravo vodi u našim mislima. Usavršavanjem kroz zdrava i dobra načela ostavljamo staru odeždu i oblačimo novu, jer emancipacijom postajemo slobodni. Životinje ne mogu biti slobodne, niti antropomorfne. Nagon i instikt njih čini. Životinjom je lako manipulisati, zato je pojedincima ugodno da od ljudi načine iste. Za njih će drugi misliti i određivati im život. Misli ne određuju čovekovu egzistenciju, kao pojam od rođenja do smrti. Period u kome misli imaju značajan uticaj, jeste period kada ih sam čovek postane svestan, ukoliko do toga ne dođe, on se paralelno kreće sa nerazumnim i obmanutim.

Da bi misli bile deo naše egzistencije, potrebno je osloboditi se pomisli. Pošto ih se skoro ne možemo osloboditi, one nam služe kao kibicer koga smo hranili svojim načinom života.

Jedan od mnogih uspešnih maturskih pismenih zadataka potpisuje učenik  IV4  Veljko Košević 


Komentari su zatvoreni.