„Zajedno“„Zajedno“

„Zajedno“, ekološka akcija sadnje stabla tri stabla  japanske trešnje u parku isped Geodetske tehničke škole, uz predavanje o vegetacijskom nasleđu Zvezdare i zaštićenim stablima i značaju zelenih površina za zdravlje realizovana je u saradnji sa JKP Zelenilo Beograd i Gradskim zavodom za plućne bolesti i tuberkulozu.  U nizu aktivnosti povodom manifestacije Dani ervropske kulturne baštine, ova  je bila usmerena ka ekologiji. Doktorka Sofija Milenković održala je kratko predavanje o značaju vegetacije za disajne organe i o prevenciji bolesti koje su u dodiru za zdravim navikama i čistim vazduhom.  Naši učenici su nam preneli prijatne misli i poruke o značaju zaštite životne sredine, sa odlučnom namerom da neguju naše nove prijatelje, posađena stabla.

„Japanska trešnja je sigurno jedna od najdekorativnijih vrsta cvetnih lišćara. Poseban odnos prema njoj imaju Japanci pa se za Japan kaže:”ZEMLJA TREŠNJINOG CVETA”. Ona je u ovoj zemlji simbol lepote i savršenstva, ali i dolazak proleća. Zavisno od vrste (hibrida), cveta od ranog proleća do polovine maja-istovremeno kada i lista. Boja cvetova je od bele do ružičaste i zaista celo drvo izgleda veoma dekorativno kada se grane potpuno okite ovim prelepim cvetovima.  U Japanu se pozdravlja njeno cvetanje  pesmom (Sakura, Sakura….). 

 Pored toga što njeni cvetovi tako lepo izgledaju, oni i veoma prijatno mirišu čime privlače pčelice koje ih oprašuju.

 Treba reći da njihovi plodovi nisu jestivi, izgledaju kao bobice (trešnjice), koje kada se osuše padaju na zemlju i iz njih niču nove biljke. Ali, semenom razmnožene biljke nemaju tako lepe cvetove (dupli cvetovi postaju jednostavni) pa se iz tih razloga preporučuje razmnožavanje putem odrvenelih reznica, krajem leta.

 Svi koji žele da imaju japansku trešnju treba da znaju da njoj odgovaraju sunčani položaji.

 U zavisnosti od vrste, hibrida, ona može biti visoka oko 7 metara, ali može biti i žbunasta sa visinom nešto nižom od dva metra.

 Poslednjih godina postaje sve više zastupljena kod nas, kraseći pored privatnih dvorišta, parkove i druge javne zelene površine.“ (https://www.zelenilo.rs/saveti-za-negu-biljaka/prunus-serrulata).

Organizator akcije je Jagoda Petrović-Ukaj, prof.


Komentari su zatvoreni.