Dani evropske kulturne baštineDani evropske kulturne baštine

Republički geodetski zavod bio je domaćin poslednje aktivnosti u okviru Manifestacije Dani evropske kulturne baštine, koju je Geodetska tehnička škola i ove godine realizovala putem niza različitih, a nazivom ovogodišnjih događaja spojenih -„Umetnost i zabava –nasleđe u fokusu“. Manifestacija „Dani evropske baštine” deo je velike evropske manifestacije Saveta Evrope i Evropske Komisije, kojom se svake jeseni predstavlja nasleđe kao zajednička baština evropskih naroda, raznolikost kultura, tradicije, običaja.

 

„Dani evropske baštine” se u Beogradu održavaju od 2002. g. Manifestacija doprinosi međusobnom zbližavanju stanovnika starog kontinenta, boljem razumevanju sopstvenog prirodnog i kulturnog nasleđa i raznolikosti nasleđa drugih naroda. „Kulturna baština je kamen temeljac Evrope, a Dani evropske baštine su dragoceno oruđe radi ohrabrenja i unapređenja poštovanja, ljubavi i brige (Teri Dejvis i Jan Figel). Ministarstvo kulture i informisanja RS, koordinir programa u Srbiji, izabralo je da tema Dana evropske baštine ove godine u Srbiji bude ista kao i u Evropi: „Umetnost i zabava– nasleđe u fokusu“.

 

Čast da budemo gosti Republičkog geodetskog zavoda pripala je odeljenju drugog razreda 2/2 koji je sa odeljenjskim starešinom, Nedom Sofronić, prikazao film o školi, a nakon toga bio u prilici da sazna više o delokrugu rada Republičkog geodetskog zavoda, o sektorima ove značajne nacionalne institucije od pomoćnika direktora Dejana Đorđevića, koji nas je u kabinetu direktora RGZ-a primio, kao sadašnje i buduće saradnike, dok smo od Saše Đurovića, načelnika Odeljenja za razvoj i primenu informacionih tehnologija saznali više o elektronskom servisu eZUP,  koji omogućava elektronsku razmenu podataka i dokumenata između državnih institucija.

 

Vrlo začajan, a za učenike i interesantan deo naše posete, bila je prezentacija digitalne platforme GEOSRBIJA, nacionalna infrastruktura geoprostornih podataka (https://geosrbija.rs/), kao nacionalne aplikacije koja omogućava pretraživanje, kreiranje, održavanje i deljenje metapodataka skupova podataka, serija podataka i servisa, koju nam je predstavila Olga Damljanović. 

 

Brojne mogućnosti u profesionalnom razvoju i inovacije u radu koje su učenici imali priliku da čuju od naših domaćina, uz prijatnu atmosferu dale su pečat ovoj poseti i stvorili motivaciju učenicima da se dalje posvećuju struci i izučavanju buduće profesije.

 

Organizator Manifestacije Dani evropske kulturne baštine,

Jagoda Petrović-Ukaj, prof.

 

 

 
Komentari su zatvoreni.