O Geodetskoj tehničkoj školi iz ugla naše maturantkinje


ucenicaNa kraju osnovne škole nisam znala čime želim da se bavim u životu koji predstoji. Želja milion, a odluka samo jedna. Pitala sam se kako možemo da spojimo lepo i korisno, kako da uklopim školske obaveze sa svojim hobijem. Izgledalo je nemoguće, jer ću verovatno morati puno da učim, ma koju školu upisala. Briga je bila tu, ali bila sam spremna na sve. Kada mi je mama predložila da upišem geodetsku, nisam znala ko su oni, ni čime se bave. Pristala sam samo zbog dve stvari: zato što je ova tehnička škola na dobrom glasu, te zato što u tehničku školu ide puno dečaka, što ujedno znači manje drame sa devojčicama, a samim tim i koja simpatija više.

Prvi dan je bio strasan: novo okruženje, novi ljudi, novi predmeti i izazovi. Ali to je trajalo samo dva sata. Kada sam videla da su i drugi uplašeni, meni je bilo malo lakše. Profesori su bili prijatni, tako da je sav strah nestao, mada njihova dobrota nikad nije ni prestala, šta više i dalje traje, a završavam školu za manje od nedelju dana. Uvek imaju razumevanja za nas i naše bubice .

U školi postoje mnoge sekcije, baš za svačiji ukus i narav. Imamo jednu veoma uspešnu sekciju kojom ponekad prevarimo ljude da smo iz geodetske škole, zato što smo dobri glumci. Da, to je dramska sekcija koja nam dopušta da se oslobodimo i budemo kreativni, istovremeno da se duhovno razvijamo. Mnoge nagrade su pale u naše ruke zahvaljujući izvandrednim talentima koje poseduju mnogi učeniici, za koje nikad ne bih rekla da imaju takvu strast prema nečemu. To me je naučilo da poštujem i vrednujem njihov, ili bilo čiji tuđi rad. Tu je, naravno, i računarska sekcija, kao i mnoge druge u kojim možemo da vidimo naše profesore i buduće kolege u totalno drugačijem svetlu, kao i oni nas. Znajte da to neće uticati na ocenu, ako niste naučili. Družba je družba, služba je služba. Šalim se, naravno, ume ponekad da se upiše i koja dobra ocena za trud i rad, kako na času, tako i za vanškolske aktivnosti.

Predmeti su zanimljivi, iako nemamo savremenu opremu, naučili smo kako da budemo skromni i kako da iskoristimo ono što imamo, pa makar bilo to uz pomoć štapa i kanapa. Mnogo čemu može da nas nauči sama škola, kao što su vrline koje danas u svetu pomalo nedostaju. To su skromnost, poštenje, snalažljivost, dobrota i obazrivost. To ćete najbolje videti po svom odeljenju, gde ćete svi vući jedne druge, pomagati im kada im bude bilo najteže. A , naravno, naučićete mnogo i jedni od drugih, jer će svako nositi deo svoje priče odande odakle dolazi.

U našu ovu školu dolaze vršnjaci iz cele Srbije. Biće tu zanimljivih priča, običaja, ljubavi, kao i rastanaka. Sve je to deo života. Naravno, neće uvek cvetati ni ruže, i kada se desi neka kavga, uvek je tu vas razredni ili razredna za vas, koji će da vam ukažu na neke stvari , i vaša svađa će nestati. Naša škola ima puno šta da ponudi i nikad vam neće biti dosadno, jer se u našoj školi uvek nešto dešava.

Takođe, ako se desi da želite da se bavite nečim drugim, imaćete potpunu podršku od svoje okoline. Ako se odlučite da nastavite školovanje, imate dve mogućnosti: da upišete višu školu ili fakultet. U svakom slučaju, niste ostavljeni bez mogućnosti, uvek imate opciju da nadograđujete svoje znanje i proširujete svoje vidike. Možda sve ovo izgleda kao bajka i možda ne verujete u moje reči, ali ovo jeste istina. Naša škola uvek drži vrata otvorena za nove talente i one koji će tek da se otkriju.