Izaberite stranicu

Библиотека

Библиотека Геодетске техничке школе постоји јако дуго, практично од оснивања школе. Усмерена је на задовољавање потреба ученика и наставника у свакодневном процесу наставе, као и на развијање општег духа промоције културе и уметности. Данас нам је на располагању готово пет хиљада наслова. Највећи број наслова припада области школске лектире, један део је стручна литература, а значајно је присутна и белетристика. Најбројнији су примерци који се могу износити из библиотеке. Међутим, има и оних који нису за изношењене, те се књиге могу користити у просторијама библиотеке. Књиге су сређене, пописане и инвентарисане током 2015-2016. године, када су унете у електронску форму, што ће ускоро омогућити и олакшати претрагу ученицима и преко школског сајта.

У Библиотеци Геодетске су ученици редовно информисани о свим књижевним актуелностима, а школске лектире су им доступне у прегледним одељцима за сваки разред. Такође, могу се пронаћи и значајна дела из области белетристике. Постоји одељак са историјским делима, која ученици консултују у вези са задацима које на часовима историје добијају. Ученици су слободни да своја интересовања и на овај начин задовоље, поделе са другима, питају за препоруку

Виртуална библиотека

Школска библиотека Геодетске техничке школе је путем наставне платформе Google Classroom отворила једну праву виртуелну библиотеку под називом ,,Библиотека Геодетске”, а на коју се могу пријавити сви ученици (и запослени) наше школе. Довољно је да се преко корисничког налога наше школе који ученици имају (геодетска.еду.рс) прикључе путем кода ow52ywl

 

Остале активности

Библиотека је место у нашој школи које окупља ученике заинтересоване, како за књижевну, тако и за све друге врсте уметности. Често се у нашем простору глуми, рецитује, пева, разговара, чита.

Ученици простор за читање користе да завире у научне енциклопедије које су им на располагању.

 

“Жива библиотека”

Наша библиотека није велика, али заузима веома значајно место у животу школе. То, колико понекад уме да буде весело и бучно у библиотеци инспирисало је ученике Секције лепих ствари да библиотеку прозову “Живом библиотеком“. У малом, али пријатном простору библиотечке читаонице се одржавају радионице из области културе и уметности на којима учествују чланови Клуба Живе библиотеке, као и заинтересовани професори школе. О активностима Клуба Жива библиотека се редовно оглашавамо на паноима испред библиотеке, на фејсбук страници школе, као и на фејсбук страници Књижевност у Геодетској
https://www.facebook.com/knjizevnostugeodetskoj

 

Занимљива геодезија

Историјат геодезије као науке потиче из древних времена. У наредном периоду ћемо се упознавати са неким појавама и појмовима из далеке прошлости који су учествовали у формирању значајне геодетске струке.

Терминус

Ако мислите да је комшијски проблем који се често јавља око постављања међе, границе између имања, актуелнији данас него што је то био у давним временима, онда се варате.

Путовање геодетском историјом нас води у древни Рим. И тадашњи комшилук је волео да се јасно утврди граница имања.

Познат је у римској митологији Терминус, римски бог коме су Римљани приносили жртве како би посветили своје међе. Његово име потиче од латинске речи за међу, границу између имања. Римљани су, чак, имали фестивал који се одржавао у фебруару и који се звао Терминалиа.Жртвовања су вршена да би се посветио сваки гранични камен, а власници земљишта славили су сваке године 23. фебруара фестивал под називом ” Terminalia ” у част Терминуса.

Посетите нас

Позивамо све заинтересоване ученике да редовно посећују школску библиотеку, уживају у читању књига предвиђених за лектиру, као и за уживање у слободном времену..

Библиотека наше школе ради сваки радни дан, а рад са ученицима се одвија у периоду од 11.00- 15.00.
Водитељ библиотеке је проф. Амира Петровић.