Izaberite stranicu

Дани европске културне баштине

Републички геодетски завод био је домаћин последње активности у оквиру Манифестације Дани европске културне баштине, коју је Геодетска техничка школа и ове године реализовала путем низа различитих, а називом овогодишњих догађаја спојених -„Уметност и забава –наслеђе у фокусу“. Манифестација „Дани европске баштине” део је велике европске манифестације Савета Европе и Европске Комисије, којом се сваке јесени представља наслеђе као заједничка баштина европских народа, разноликост култура, традиције, обичаја.

 

„Дани европске баштине” се у Београду одржавају од 2002. г. Манифестација доприноси међусобном зближавању становника старог континента, бољем разумевању сопственог природног и културног наслеђа и разноликости наслеђа других народа. „Културна баштина је камен темељац Европе, а Дани европске баштине су драгоцено оруђе ради охрабрења и унапређења поштовања, љубави и бриге (Тери Дејвис и Јан Фигел). Министарствo културе и информисања РС, координир програма у Србији, изабрало је да тема Дaна eврoпскe бaштинe ове године у Србиjи буде иста као и у Европи: „Уметност и забава– наслеђе у фокусу“.

 

Част да будемо гости Републичког геодетског завода припала је одељењу другог разреда 2/2 који је са одељењским старешином, Недом Софронић, приказао филм о школи, а након тога био у прилици да сазна више о делокругу рада Републичког геодетског завода, о секторима ове значајне националне институције од помоћника директора Дејана Ђорђевића, који нас је у кабинету директора РГЗ-а примио, као садашње и будуће сараднике, док смо од Саше Ђуровића, начелника Одељења за развој и примену информационих технологија сазнали више о електронском сервису еЗУП,  који омогућава електронску размену података и докумената између државних институција.

 

Врло зачајан, а за ученике и интересантан део наше посете, била је презентација дигиталне платформе ГЕОСРБИЈА, национална инфраструктура геопросторних података (https://geosrbija.rs/), као националне апликације која омогућава претраживање, креирање, одржавање и дељење метаподатака скупова података, серија података и сервиса, коју нам је представила Олга Дамљановић. 

 

Бројне могућности у професионалном развоју и иновације у раду које су ученици имали прилику да чују од наших домаћина, уз пријатну атмосферу дале су печат овој посети и створили мотивацију ученицима да се даље посвећују струци и изучавању будуће професије.

 

Организатор Манифестације Дани европске културне баштине,

Јагода Петровић-Укај, проф.