Izaberite stranicu

Dualno obrazovanje

Објављено од стране Marijana Milošević
дец 23, 2019

Kao model koji se primenjuje u najrazvijenijim evropskim ekonomijama, dualno obrazovanje omogućuje učenicima da steknu potrebne veštine i praksu tokom školovanja i sigurno zaposlenje.

U organizaciji Privredne komore Srbije i Ministarstva prosvete, nauke i tehnoloskog razvoja danas je održana konferencija na tu temu gde su prisustvovali Snežana Pandurović, direktorka Geodetske tehničke škole i Vladimir Ljubičić, profesor stručnih predmeta.

Inicijativa za uvođenje dualnog obrazovanja potekla je od Privredne komore Srbije odnosno privrede koja godinama ukazuje na nedostatak odgovarajućih kadrova na tržištu i nespremnost svršenih srednjoškolaca da se, odmah po izlasku iz školskih klupa, uključe u radne procese, što kompanijama stvara dodatne troškove i onemogućava ih da realizaciju razvojne planove.

Ove školske godine u Srbiji je 6.100 učenika uključeno u dualno obrazovanje, u 72 škole na 35 obrazovnih profila i u čak 880 kompanija.

Dualno obrazovanje čini 10 odsto ukupnog srednjeg stručnog obrazovanja, a dualni profili 16 odsto ukupnog broja profila, dok 18 procenata škola ima dualne profile u svojoj ponudi. Takođe, kompanije putem dualnog obrazovanja mogu da dobiju kompetentne i stručne radnike, a škole da imaju kvalitetnije nastavne programe, u skladu sa potrebama privrede.