Izaberite stranicu

Геодетска у посети сарајевској Средњој грађевинско – геодетској школи

Велику част и радост  имали смо током протеклог викенда да посетимо ЈУ Средњу грађевинско- геодетску школу у Сарајеву.
Пре неколико година су наставници и ученици ове угледне техничке школе из Сарајева били у краткој посети Геодетској школи на Звездари. Ово је била прилика да се посета узврати и отвори могућност за даљу и блискију сарадњу две школе.
Дочек је био веома срдачан и плодотворан, јер је утврдио да су многе теме заједничке за наставнике обе школе.
У љубазном поздравном обраћању директор школе Асмир Демир, проф. историје, изразио је задовољство што је у прилици да нас угости. Представио нам је делић веома богате историје ове школе, најстарије техничке школе у Босни и Херцеговини, основане пре 135 година, што је чини најстаријом школом на овом делу Балкана. Чули смо о славним бившим ученицима ове школе, као што је чувени Емерик Блум, једна од најзначајнијих друштвених фигура послератног периода, али и оскаровац Данис Тановић, режисер. Обишли смо Музеј и Спомен- собу школе.
Уверили смо се да се ученици сарајевске школе  едукују у савремено опремљеним кабинетима, радионицама и учионицама. Поделили смо утиске и запажања о важности  примене савремених  информационих технологија у  настави, као и проблемима на које наилазимо у методици наставе стручно-теоријских предмета.
Школа је опремљена најмодернијим геодетским инструментима за извођење  наставе. Направили смо паралелу када су у питању облици практичне наставе и услови извођења. Поделили смо разна педагошка питања и дилеме са којима се сусрећемо у свакодневном раду и проценили да су муке наставничке и ученичке веома сличе.
У пријатељском разговору који се индивидуално одвијао међу запосленима обе школе, сазнали смо много о школском животу Средње грађевинско- геодетске школе у Сарајеву. Дотакли смо се и питања о значају и статусу наших школа и запослених.
Унапред се радујемо будућој сарадњи, за коју сматрамо да може бити од велике међусобне едукативне користи, али и да допринесе развоју пријатељских веза, како међу наставницима, тако и између ученика двају школа.
До следећег виђења, поздрав сарајевским домаћинима!