Izaberite stranicu

Међународни дан образовања у области заштите животне средине

Објављено од стране Амира Петровић
феб 10, 2022

Уторак, 01.02.2022. путем Гугл учионице овај значајан дан је обележен у пријатном сусрету две школе: Еко-школе – Геодетске техничке школе, као домаћина и онлајн гостију – ОШ „Свети Сава“, ученика четвртог разреда, вођеног њиховом учитељицом, Горицом Ивановић.

Водитељи разговора су биле ученице одељења I5 Геодетске техничке школе, Анђела Иконић и Анастасија Алексић, а часу су присуствовали и ученици I4.

После громогласног упознавања, јер су наши гости имали прилику да истовремено кажу своје име, Анђела нам је рекла да се и ове године, 26. јануара, широм света обележава Међународни дан образовања у области заштите животне средине.

Планета се свакодневно суочава са многим проблемима и стиче се утисак да је образовање о овој теми важније него икада. У нашој околини велико је загађење ваздуха, огромне су количине отпада и ми, млади, о томе морамо много да знамо и научимо.

Анастасија је присутну децу упознала са чињеницом да је овај празник установљен 1972. године када је у Стокхолму, главном граду Краљевине Шведске, одржана Конференција Уједињених нација о животној средини. На конференцији је усвојена Декларација којом се наглашава потреба образовања о заштити животне средине и стварања заједничког пута целог човечанства за очување и унапређење животне средине.

Циљ образовања о заштити животне средине је да пробуди у људима свест о проблемима око нас, на глобалном плану, али и у локалној заједници, како бисмо створили конструктиван однос између човека и природе.

Ово је веома важно како би се садашњим генерацијама омогућио квалитетан живот у што природнијем окружењу, али и да се сачува за будуће генерације.

Тек када смо дошли до првог питања упућеног присутнима, видели смо колико наши мали гости много знају о појму природе, о њеним особеностима, карактеристикама живих бића и разлици између елемената природе који нас окружују и онога што је својим радом створио човек.

Посебно место заузела је дефиниција коју смо тада научили: Животна средина је све оно што нас окружује. То је скуп природних и створених вредности чији односи чине наше окружење, простор и услове за живот, биљке, животиње, земљиште, ваздух и вода, који су постојали и пре човека, затим и свет објеката, предмета, институција које је човек створио због својих потреба.

Разговор је мотивисао сваког од нас да се опет сретнемо, негде у околини школе, у некој акцији која ће нас поново учинити поносним на све поруке које смо том приликом послали:

Шта поручујемо свету да уради за планету?

Ако сте заинтересовани да чујете одговор, послушајте звучни материјал овде.

Коориднатор Еко-школе

Јагода Петровић-Укај