Izaberite stranicu

Најбољи матурски писмени задатак

Објављено од стране Tamara Ivkovic
јун 20, 2018

 Какве су ти мисли, такав ти је живот

Човекове мисли, као и његова способност говора, разликују га од животињског света. Свака одлука је произашла из мисли, биле оне свесног карактера или не, али да ли мисли одређују какав је наш живот?

Доласком на свет, постајемо аутентична бића, која нису ни пре, нити ће после постојати.То нам казује о одговорности нашег бића које тежи ка љубави, јер је из љубави настало. Одрастањем у здравој породици, која представља стуб љубави и круну живота, где велелепност духа игра најважнију улогу, још увек детету, мисли не одређују живот, али ће имати удела у каснијем добу. Узрастање, као природни процес, јављање супротног и критичког мишљења постаје почетак развоја личности.Доласком адолесценције, преломне тачке, мисли имају велики значај. Оне су уткане у најдубље гране духовног стања. Помисао, као претеча мисли, јавља се из несвесног, односно недовољно контролисаног живота у којем спољашње радње, биле оне нашом или туђом вољом створене, уподобљавају се у биће. Контрола над мислима за савременог човека је тешка борба. Промовисањем и излагањем погрешних вредности, у којим владају човекове слабости скривене под маском, настају искушења. Она нам одређују на коју страну ићи и да ли наставити истим путем. Занимљиво је да само ми знамо наше мисли, али да ли наш живот познамо боље од ближњих? Постојање се потврђује другим. Борба са самим собом се управо води у нашим мислима. Усавршавањем кроз здрава и добра начела остављамо стару одежду и облачимо нову, јер еманципацијом постајемо слободни. Животиње не могу бити слободне, нити антропоморфне. Нагон и инстикт њих чини. Животињом је лако манипулисати, зато је појединцима угодно да од људи начине исте. За њих ће други мислити и одређивати им живот. Мисли не одређују човекову егзистенцију, као појам од рођења до смрти. Период у коме мисли имају значајан утицај, јесте период када их сам човек постане свестан, уколико до тога не дође, он се паралелно креће са неразумним и обманутим.

Да би мисли биле део наше егзистенције, потребно је ослободити се помисли. Пошто их се скоро не можемо ослободити, оне нам служе као кибицер кога смо хранили својим начином живота.

Један од многих успешних матурских писмених задатака потписује ученик  IV4  Вељко Кошевић