Izaberite stranicu

НЕОБИЧНИ УГЛЕДНИ ЧАС

Сваке јесени, као и свако пролеће, школски пологини украшени су разнобојним инструментима, геодетским прибором, обрасцима, ученичком грајом и  саветима  наставника. 
 
Лепо време почетком октобра најавило је један обично – необични угледни час у школском дворишту Геодетске школе. 
 
Трочас систематизације градива изведен је  у одељењу 3-2 као корелација предмета геодезија и геодетска мерења и рачунања.
 
Наставнице Виолета Ђурђевић и Тамара Ивковић желеле су да наставну тему  „Линијска мрежа“ заокруже на један занимљив начин, креирањем Еscape classroomа .  
Циљ оваквог часа био је да се  ученици на иновативан начин подстакну да покажу социјалне вештине, способност решавања проблема, управвљања временом, изразе мишљење и примене своја знања и вештине усвојене у оквиру нставне теме. 
 
Ученици су се самостално поделили у групе и изабрали ниво, тј тежину задатака које ће решавати кроз „Escape classroom” . Прве кораке правили су решавајући здатаке у дигиталном окружењу, тражећи код који ће им отворити врата виртуелне учионице и помоћи при правилном избору инструмената. 
Само тачним распоредом бројева које су добили решавајући дигиталне проблемске ситуације су могли откључати ланцима оковане инструменте. 
А онда се игра тек захухтала…  
Ученици су поделили задужења унутар групе како би сви допринели што бржем бегу из школске заврзламе. Пуно разноврсних послова, као што су  рад  за инструментом, држање призме, попуњавање записника, рачунање, потрага за координатама познатих тачака, скенирање QR кодова, учинили су да се мождане вијуге усијају. 
Тимски рад, својствен геодетском послу, приказан је у пуном сјају. 
На овом угледном часу и посматрачи су постали део кључа, па су уз осмех и шалу добили улогу актера. 
Тачно решење задатка водило је ученике до табле са кључевима, којима су, након правог избора, откључавали веселе оцене, викенд без домаћег и мало слаткиша. 
Аплаузи и смех након успешног „бега“ из учионице одјекивали су школским двориштем. 
Задољна лица директорке, психолога, педагога, наставника геодетског актива као и питања ученика када ће се поново реализовати сличан час, довољан су показатељ успешности часа. 

(Тамара Ивковић, наставник)