Izaberite stranicu

Отпад није отпад, отпад је ресурс…

Објављено од стране Marijana Milošević
дец 2, 2016

…oво је основна порука предавања о циркуларној економији, које је, 28.11.2016. у великој сали ГО Звездара одржао Александар Ћирић, дипломирани инжењер машинства, стручњак за циркуларну економију и рециклажу и члан Еко- одбора наше школе, на интерактивном сурету са  ученицима из Геодетске техничке школе. Предавању је присуствовало и неколико ученика из Зуботехничке и Грађевинске школе.  Организатори предавања су сарадници наше школе у раду Еко-школе: Звездарски еколошки центaр и Комисија за родну равноправност градске општине Звездара.

У име Градске општине Звездара је поздравио члан Већа ГО Звездара  и члан Еко- одбора Геодетске техничке школе, Душан Игњатовић, који је рекао да је ова тема јако битна за садашње, али и будуће генерације.

Побољшати услове за спровођење циркуларне економије кроз претварање отпада у ресурсе за поновну употребу на националном и општинском нивоу, чиме би се подстакле иновације у рециклажи, ограничило одлагање отпада, смањили губици ресурса и утицало на промене понашања потрошача део је излагања које смо чули.

otpad-nije-otpad1

otpad-nije-otpad2

otpad-nije-otpad3

Циркуларна економија, насупрот тренутној економији заснованој на линеарном моделу “узми – направи – користи – одбаци”, заснива се на моделу који тежи мањем коришћењу ресурса и избегавању стварања отпада „узми – користи – поново направи – поново користи”.

Oтпад као ресурс се поново може и мора користити, а вишеструке су предности оваквог приступа решавања питања отпада и токова отпада у складу са стандардима развијених земаља Европске уније. Осим штедње циркуларна економија доприноси и отварању нових радних места.

Република Србија је 2016. годину прогласила годином предузетништва, па је 1,5 милијарди динара одвојено за субвенције малим и средњим предузећима. Од тога је 25 одсто неповратних средстава за набавку опреме. Створиће се простори да отпад буде сировина, а и место за нове инвестиције.

nino2

nino1

Предавање је било корисно и инспиративно за наше ученике, посебно због још једног детаља: за улазницу је било потребно донети једну неисправну сијалицу, а ми смо донели дупло више него што је нас било, јер нам је наш сарадник и члан Еко-одбора, Гордана Јовановић из Болнице за плућне болести и туберкулозу приложила 30-так комада неисправних сијалица из њихове установе.

Јагода Петровић-Укај, координатор Еко-школе

30.11.2016.