Izaberite stranicu

ПУТОВАЊЕ У НОВИ САД

Једног лепог сунчаног петка, скуп ученика географске секције на челу са професорком Душицом, упутио се ка Новом Саду, граду на левој обали Дунава и главном граду Војводине. Фирма ДОО ,, Геомеханика“ спонзорисала је превоз за учеснике географске секције.

Леп и сунчан дан, као и добро расположење, било је све што нам је потребно да направимо и понесемо незаборавне успомене са излета географске секције наше школе.

Први предах направили смо на периферији Инђије. ,, Град мира и цвркута  птица“ – тако смо назвали град. Главни разлог због ког смо се зауставили у Инђији био је споменик подигнут у част Милунке Савић. Сазнали смо многе занимљивости о њој, али чињеница која је оставила највећи утисак на нас била је та да је Милунка сама подигла четворо деце након свих битки и након љубавног краха са супругом. Овим сазнањем смо били затечени, осетили смо како поштовање жубори нашим телом.

На падинама Фрушке горе, Благородне планине, како су је Римљани назвали, налази се манастир Крушедол. Имале смо занимљив разговор са свештеником. Сазнале смо да манастир припада Епархији сремској Српске православнде цркве и представља споменик културе изузетног значаја.  Освежиле  смо  се хладном и чистом изворском водом у манастирској порти.

Након тога упутили смо се према Чортановцима , насељу на делу Сремске лесне заравни, где смо доживеле најлепши поглед на Дунав и Бачку. Затим нас је професорка угостила у викендици која нас је одмах асоцирала на оазу мира.

У току наставка пута нисмо могли да скренемо поглед са Храма Благе Марије са јарко зеленим бојама крова цркве.  За време обиласка цркве мештанин нам је рекао да је пројектована по угледу на руске  цркве. 

Током пута, информације које смо желеле да сазнамо, нашле смо на интернету. На предлог професорке, а и по сопственом осећају, заустављале смо се на интересантним културно-историјским местима, као и на географски занимљивим местима. 

Црква Снежне Госпе налази се на Текијама и јединствена је по торњу на чијем врху је крст, као симбол хришћанства, али и полумесец, као симбол ислама. Црква је подигнута у славу победе хришћанства над исламом за време битке на Везирцу 1716.год. 

У Новом Саду после проласка Змај Јовином улицом , шеталишном зоном Новог Сада, посетили смо Народни музеј Војводине.  Улазнице за музеј уплатила је наша школа. Пропратили смо развој Војводине од неолита до данашњих дана. Уочили смо и старе геодетске инструменте, теодолит из 19.века.

Прошетали смо градом и обишли синагогу , јеврејску богомољу. Сазнали смо пуно о јудеистичким обичајима и обредима.

Петроварадинску тврђаву изградила је аустријска власт, у периоду од 1692. до 1780, због сталне опасности од Турака и близине границе Османског царства. 

Уживале смо у погледу и биле истовремено и тужне, јер смо знале да се наше путовање завршава.