Izaberite stranicu

Геодетска техничка школа у посети Војногеографском институту

Објављено од стране Амира Петровић
нов 3, 2022

Војногеографски институт “Генерал Стеван Бошковић“ је  једна од најстаријих војних институција наше земље . Као и у давној прошлости, баштинећи своју дугогодишњу традицију,  и данас је лидер у области картографије. У овој респектабилној установи се користе  најсавременије информационе технологије за израду планова и карата .

Директорку школе Снежану Пандуровић Алексић и наставницу Тамару Ивковић срдачно су дочекали пуковник др. Дејан Ђорђевић,  директор ВГИ, пуковник Банковић Радоје, заменик директора и потпоручник Стефан Петровић ( који је, такође, и бивши ђак наше школе) . 

Била нам  је изузетна част да заједно са колегама пуковницима,  у име два стогодишњака: Војногеографског института и Геодетске техничке школе, обновимо сарадњу . Разговарали смо о актуелним проблемима геодетске струке, новим изазовима у области геодезије и геоинформатике , о  модернизацији наше две установе и решињима која  би допринела квалитетнијем образовању будућих геометара.  Договорено  је да сви ученици четвртог разреда у оквиру редовне наставе посете ВГИ и том приликом се упознају са историјатом ове установе и допуне своја знања из области картографије и фотограметије.

Имајући у виду да је Војногеографски институт опремљен најсавременијим системима за аерофотограметријско снимање,  системом са авионско и ласерско скенирање, као и да  комплетан технолошки поступак картографске обраде базира  на дигиталној технологији, очекујмо да овакав вид стручне посете буде врло значајан и подстицајан нашим ђацима.

И за крај,  да би ова посета мале делегације наше школе била још угоднија, побринуо се пуковник др. Саша Бакрач који је гошће провео кроз спомен-собу ВГИ и показао им прве геодетске инструменте генерала Стевана Бошковића,  прве карте настале као резултат рада ове установе.