Izaberite stranicu

ЖЕНА КРОЗ ВАСИОНУ И ВЕКОВЕ

Данашњи дан, 8. март, обележава се у свету као Међународни дан жена. Ученици Геодетске техничке школе су у школској библиотеци, управо тим поводом, разговарали о улози жене у друштву, њеном путу социјалне афирмације кроз разна времена и географске просторе.

Подсетили смо да 8. март није дан у којем се слави женска нежност, дан у којем се “сетимо” да постоје мајке, баке, тетке, учитељице и све друге жене које брину о нама на све могуће начине, ово није дан у којем се трудимо да одговоримо на све оно што је предрасуда друштва у односу на жене, не! 
Ово је дан када славимо херојску борбу жена за праведно место у друштву, дан у којем се сетимо оних које су били пионири у освајању женских права. 
Дан је ово у којем освешћујемо напоре да  као жене морамо бити једнако вредноване као мушкарци на многим пољима у којима нам је глас све до скорашњег времена био ускраћен: у политичком одлучивању и ангажману, приликом запошљавања, одређивања зараде…и, уопште, друштвеном вредновању због многих улога коју жена има.
Ово је празник који нас подсећа да и данас на многим местима жена има другоразредну улогу у односу на мушкарце.
Зато смо данас на радионици под називом “Жена кроз васиону и векове”, указујући називом на општи значај женске улоге у друштву промовисали апсолутно једнаку важност жена и мушкараца у нашем универзиму.