Izaberite stranicu

21. МАРТ, СВЕТСКИ ДАН ГЕОДЕТА У Геодетској техничкој школи

Објављено од стране Амира Петровић
мар 22, 2024

Светски дан геодета, 21. март, у нашој школи је протекао уз целодневни програм којим је афирмисана струка на најбољи могући начин: кроз игру и едукацију, уз присуство ученика свих разреда и одељења. Док је препоневна смена била на наставним часовима, послеподневна је била ангажована неком од планираних активности, а онда су се у следећој школској смени разреди заменили.

Било је ту геодетских такмичења, сурвајвера, фестивалског слављења знања и умећа, као и важних предавања еминентних предавача. Све у циљу подсећања на значај геодезије.

Да подсетимо, Европско веће геодета (The Council of European Geodetic Surveyors–CLGE), заједно са Националним удружењем професионалних геодета САД-а (National Society of Professional Surveyors-NSPS) и Међународним удружењем геодета (International Federation of Surveyors–FIG) прогласили су 21. март Светским даном геодета.

Прослава Светског дана геодета први пут је одржана 2018. године у Вашингтону, током „Геодетске недеље “ у склопу конференције „Земља и сиромаштво“.

Од 12- 15 часова у дворишту наше школе, у парку и  на платоу испред улаза, на терену иза школске зграде, као и у геодетском кабинету,  изведена је занимљива  демонстрација рада са дроном за ученике четвртог разреда. Демонстрација дроном презентована је од стране Савеза геодета. 

Др Ненад Бродић, професор на Грађевинском факултету Геодетског одсека, пред окупљеним матурантима је демонстрирао начин функционисања дрона, летелице која има значајну примену у савременој геодезији. 

Др Младен Шошкић, дипл. инг геодезије, председник Савеза геодета, такође, издвојио је своје време да презентује нове технологије у области геодезије. Демонстрација рада са скенером, такође, у организацији Савеза геодета је реализована у простору геодетског кабинета за ученике трећег разреда.

Својим доприносом су увеличали овај дан у нашој школи и представници предузећа Геотаур, Александар Милосављевић и Ненад Јевтић који су ученицима представили правац примене и развоја практичне геодезије.

Након богатог програма, ученици и наставници школе су захвалили гостима који су увек радо виђени у Геодетској.