Izaberite stranicu

26. јануар – Светски дан образовања о заштити животне средине

Објављено од стране Marijana Milošević
јан 23, 2021
Шта свако од нас може да научи о заштити животне средине?
Прва Конференција УН о животној средини одржана је у Стокхолму 1972. године. Циљ ове конференције био је организовани рад на развоју свести о стању у животној средини у свим аспектима. Тада је усвојена декларација о потреби за образовањем о заштити животне средине.
Од тада до данас било је много иницијатива, донето је много значајних званичних докумената, реализован низ догађаја, како у свету, тако и код нас, како у другим образовно-васпитним установама, тако и код нас. Свест о потреби за познавањем карактеристика и настанка свих елемената простора у коме живимо је почела да се развија. Потребно је и даље радити интензивно на указивању на еколошке проблеме на свим нивоима и мотивисати друге да се активно укључе. Моменат када појединац прихвати одговорност за своје поступке, без обзира на регулативе у овој области, биће тренутак достизања адекватног нивоа свести о заштити животне средине.
Образовање и овде има кључну улогу.
Шта свако од нас може да уради поводом заштите животне средине?
Ви одговорите сами, одаберите начин који је вама одговарајући, оплемените свој живот, сачувајте себе у околини, сачувајте околину око вас.
Координатор Еко-школе
Јагода Петровић-Укај
Јануар 2021.