Izaberite stranicu

Тродневна екскурзија за ученикe другог разреда: Виминацијум, Голубац, Лепенски вир

У веселој атмосфери ученици другог разреда наше школе 
упутили су се на дуго очекивану екскурзију. Кренули су пут Костолца и након панорамског разгледања Костолачке термоелектране,

стигли су на прво планирано  стајалиште: локалитет Виминацијум. 
У  пратњи стручног водича, ученици су имали прилику да обиђу овај важан археолошки локалитет, али и прошетају до оближњег праисторијског налазишта у којем се чувају остаци мамута. Заједничко фотографисање је уследило код Домуса, објекта који је пројектован у форми римске виле рустике. Констатовано је да се у Виминацијуму веома озбиљно баве научним истраживањима, али је ученицима презентовано, поред научних чињеница и културно-историјско наслеђе на један занимљив начин. 
Посетом овом локалитету, могао се оживети дух антике на овом поднебљу, а свим посетиоцима приближити како се на овим просторима живело у античко доба, пре свега на територији блиставог града Виминацијума, како су га историчари тог времена описивали. Након завршеног обиласка Виминацијума, задовољни ученици су кренули пут Сребрног језера, где су уз мирну шетњу, паузу за ручак и појединачно кошаркашко надметање забележили још лепих успомена са ове екскурзије.
Пут је даље настављен ка Голупцу, тачније Голубачкој тврђави.Уз пратњу водича, уследио је обилазак тврђаве и заједничко гледање филма о постанку и реконструкцији тврђаве. Свако је тражио најлепши угао за фотографисање и покушавао да направи што оригиналнију фотографију.
Након обиласка твђаве, куповине понеког сувенира и слободног времена за фотографисање, пут је настављен до Доњег Милановца и смештаја у Хотел „Лепенски
вир“. Након послужене вечере, ученици су остатак вечери провели у дискотеци и
дружењу по собама.
Ученици су обишли и  Мајданпек, са циљем обиласка Рајкове пећине. У пратњи водича ученици су се упознали са јединственим природним и спелеолошким богатством ове пећине. Уз одређено тумачење мапа у пећини, ученицима је показана и важност геодетских радова и геодетских мрежа, при
откривању и истраживању пећина и сличних објеката.
Након обиласка пећине и слободног времена, кренуло се у панорамско разгледање Мајданпека, тачније најстаријег рудника бакра у Србији. Ово је била одлична прилика да се сагледа величина два површинска копа који чине овај рудник, који је према проценама најбогатије налазиште злата у свету. Поређењем са величином аутобуса, којим се путовало на ову екскурзију, могла се закључити величина машина  – камиона и багера које су радиле на коповима.
На екскурзији је било времена и за забавне игре.
Игре су смишљале одељењске старешине са вођом пута и исте реализовале на спортским теренима хотела.
Подразумевале су одељењска надметања у слободном бацању тројки, игри пикадо, играма спретног ношења предмета на глави, погађању задатих предмета лоптицама, као и вештини пуњења празних посуда. Пожртвованост представника одељења је била велика, али ништа мање није била ни подршка навијача са трибина. Победници су награђени унапред договореним наградама, а на чистом ваздуху су ученици провели скоро три сата квалитетног времена.   
Ученици су посетили  локалитет Лепенски вир. Уз стручног водича, прво је одгледан филм о локалитету, а затим је уследило и разгледање етно парка из 19.века, археолошког локалитета и музеја, уз неизоставно фотографисање за успомену. 

У  Пожаревцу су ученици кренули у  обилазак Народног музеја, Галерије Милене Павловић Барили, а након тога и обилазак Градске куће и градског парка, као и
појашњење симболике споменика Милошу Обреновићу.

Екскурзија је реализована по плану и програму, уз општи закључак одељенских старешина и вође пута да су се ученици веома одговорно, пристојно и похвално понашали свих дана екскурзије. 

А, ученици ће још дуго препричавати догодовштине са овог пута.