Izaberite stranicu

Геодезија за прецизну пољопривреду

Геодетска мерења одавно више не везујемо само за пантљику и теодолит. Технологија напредује муњевитом брзиним, баш као и само човечанство.
Брзи напредак струке и потреба за брзим прилагођавањем је основни разлог што покушавамо да нашим ученицима приближимо нове технологије и нове методе прикупљања и обраде података. Ништа мање битан је и приказ иновација у погледу примене гродетских података.
 
У томе су нам овога пута помогли наши пријатељи из компаније Ливона. Технички директор Ливоне Љубиша Аџемовић и директор продаје Војисалав Јовановић припремили су врло занимљиво предавање: „Геодезија за прецизну пољопривреду „. 
Сазнали смо како се уз помоћ ГНСС/ГПС навигатора и напредних система за прецизну пољопривреду може вршити праћење приноса, прецизна примена ђубрива, рачунање вредности НДВИ, рачунање процента влаге на комбајну, аутоматска контрола висине ножа скрепера приликом равнања земљишта, итд…
 Ученици четврте године били су веома заинтересовани за ово предавање, па је геодетски кабинет био попуњен до последњег места . 
Како би се предавање повезало са наставним темама, потрудили су се домаћини – наставници фотограметрије, техничке обраде у премеру и геодетских мерења: Мирјана Миливојевић, Нинослав Јурас, Лука Кнежевић, Предраг Благојевић, Тамара Ристић и Александар Цветковић.
Захваљујемо се срдачно  компанији Ливона на издвојеном времену. Чекамо нове занимљиве презентације .