Izaberite stranicu

Стручно-методолошко упутствo за спречавање уношења и контролу ширења COVID-19 у Републици Србији

Објављено од стране Амира Петровић
јан 28, 2022

1. Мера карантина у кућним условима за све идентификоване блиске контакте COVID-19 случајева спроводи се у трајању од 5 календарских дана од момента последњег контакта.

  • – Након истека 5 дана, уколико у том периоду није дошло до појаве симптома и знакова болести COVID-19, карантин се прекида без тестирања.
  • – Датум последње изложености, односно последњег контакта са COVID-19 случајем је нулти дан.
  • – Сви контакти којима је прописана мера карантина, су у обавези да се по истеку трајања мере карантина, у наредних, додатних, пет дана, тачније до истека 10-ог дана од дана последњег контакта са COVID-19 случајем строго придржавају прописаних мера личне заштите (ношење заштитне маске типа N95 увек кад се у затвореном простору борави са другим особама у истој просторији, као и на отвореном уколико се не може одржавати одстојање од најмање два метра од других особа, прање и дезинфекција руку, избегавање окупљања у затвореном и на отвореном простору).

 

2. Од мере карантина након блиског контакта са COVID-19 случајем су изузете све особе које испуњавају најмање један од следећих критеријума:

  • – доказ о примљеној другој, односно трећој дози вакцине против заразне болести COVID-19 којим се потврђује да вакцинација није старија од 210 дана од последње дозе вакцине,
  • – доказ о прележаној заразној болести COVID-19 у виду позитивног REAL TIME PCR теста на SARS-CoV-2 или теста за детекцију антигена SARS-CoV-2, не млађег од 14 и не старијег од 210 дана од дана узорковања.
  • – позитиван резултат серолошког тестирања на SARS-CoV-2 S-Protein (RBD) Immunoglobulin G (IgG) урађен у некој од лабораторија у јавном власништву, не старији од 90 дана од дана узорковања.
  • – Особе које су изузете од мере карантина из горе наведених разлога су у обавези да се до истека 10-ог дана од дана последњег контакта са COVID-19 случајем строго придржавају прописаних мера личне заштите.