Izaberite stranicu

Поступак код појаве случајева инфекције код ученика у школама:

Објављено од стране Амира Петровић
јан 28, 2022

У ситуацијима када се појаве случајеви инфекције вирусом SARS-CoV-2 код ученика, родитељ о томе обавештава школу.

Уколико се у једном одељењу појаве два или више случајева инфекције, директор школе организује рад у школи према следећим инструкцијама:

  1. 1. Уколико се ради о одељењима са 16 или мање ученика, након појаве три оболела ученика у одељењу прелазак на трећи модел у трајању од 10 календарских дана се налаже само за то одељење.
  2. 2. Уколико се ради о одељењима са 17 и више ученика, након појаве два случаја, то одељење се дели на две групе и наставља рад по другом (комбинованом) моделу наставе. На групе се потом примењује поступак за одељења са 16 и мање ученика, односно након појаве нова три оболела ученика у групи прелазак на трећи модел у трајању од 10 календарских дана се налаже само за ту групу.

 

Симптоматски и асимптоматски случајеви COVID-19

  • – За симптоматске и асимптоматске случајеве COVID-19 изолација траје 7 (седам) дана, почев од датума позитивног резултата теста за детекцију вируса SARS-CoV-2 (PCR или антигенски) који се рачуна као нулти дан, и то уколико је пацијент афебрилан без употребе антипиретика најмање 24 часа и има побољшање респираторних и других симптома COVID-19.
  • – Особа која има повишену температуру и/или изражене друге симптоме COVID-19, треба да се посаветује са својим лекаром о наставку кућног лечења и након седмог дана од почетка болести.
  • – О трајању хоспитализације као и трајању кућног лечења након хоспитализације одлуку доносе ординирајући лекари зависно од клиничког стања оболеле особе.