Izaberite stranicu

Регионално такмичење Пословни изазов – Београд, 09.11.2022. године

Објављено од стране Амира Петровић
нов 14, 2022

У организацији Достигнућа младих Србија организован је једнодневни догађај Пословни изазов. Представници академског и бизнис сектора поставили су пред тимове ученика „изазов“ – задатак који представља реалан пословни проблем како смањити ниво буке, која нам све више смета и утиче на наше здравље. Потребно је осмислити производ или услугу која ће елиминисати прекомерну изложеност штетним звуковима у метрополама попут Београда, бизнис план и приказати његову презентацију пред жиријем. Сваки тим има помоћ пословних волонтера.

Геодетску техничку школу представљала су четири ученика:

➢ Васић Вељко 3-5
➢ Антић Анастасија 2-2
➢ Живановић Јована 2-2 и
➢ Алексић Милош 2-2

Ментор ученицима био је наставник Нинослав Јурас.

Укупан број такмичара је 105, подељених у 31 тим. Наши ученици били су подељени у четири тима, сваки тим се састојао од ученика из различитих школа из Београда.

Почетак такмичења је био у 11:30 часова, а крај такмичења и предаја радова на маил организатора је 16 часова. Време за осмишљавање решења проблема, поделе задужења, израду бизнис плана и осмишљавање презентације на око се чини да је довољно али када дође време за предају радова уоче се бројни пропусти. Члан жирија у поздравном говору саветовао је ученике да уче на грешкама и да их исправљају и наставе даље до коначног циља.

Милошев тим за свој производ је одабрао мини слушалице које препознају одређени ниво буке – Mini Silent.

Анастасијин тим за свој производ је одабрао торањ који буку претвара у електричну енергију – Megaradon.

Вељков тим је одабрао мрежу налик комарнику – SiletNet, која спречава буку да уђе у наше станове.

Јованин тим се определио за уређај – Canva, који емитује таласе који се сударају са звуковима из околине и тако смањује буку у просторији.

После завршених презентација двадесетједног тима, жири се повукао на већање који тимови су имали најбољу идеју, SWOT  анализу и саму презентацију. По повратку жири је кренуо са проглашењем три првопласирана тима. 

Жеља наших представника била је барем треће место, које би нам дало пролаз у наредну рунду такмичења Нацинално финале Србије. Фортуна нам је била више него наклоњена, прво место за тим Милоша Алексића, велика радост ментора, наших ђака, уручење награда све се муњевито одвијало. Радост и успех се путем мобилног телефона преноси разредној, директорки, родитељима, наставници Маријани…

Пословни изазов у динамичној атмосфери, пружио је ученицима прилику да развију самопоуздање, способност креативног размишљања и тимског рада, као и да овладају комуникацијским и презентацијскимвештинама.

Захваљујем се на свесрдној подршци директорки школе Снежани Пандуровић Алексић и на сарадњи наставници Маријани Милошевић.

Више о такмичењу, као и фотографије можете погледати на: 

https://www.ja-serbia.org/srednjoskolci-smislili-kako-da-rese-problem-buke/

Извештај саставио Јурас Нинослав.