Izaberite stranicu

ГЕОГРАФСКА СЕКЦИЈА на Форуму вода 2022.

На позив Удружења за технологију воде и санитарно инжењерство позвани смо да посетимо регионалну манифестацију САЈАМ И ФОРУМ ВОДА 2022.

Душица Ивандић, професорка географије и Елeна Мишулић, Анђела Лазаревић, Ана Оташевић и Маша Стефановић ,ученице одељења 2/1, присуствовали су предавању ,,Отпадне воде-  чиста Србија“. Безбедност воде за пиће, одржавање и управљање инфраструктуром и средствима и покренуте инвестиције у области прикупљања и пречишћавања отпадних вода у Србији су биле важне теме на Форуму.

Обишли смо простор где је преко 90 сајамских излагача понудило најновија решења у области вода.

Спустили смо се до Савске променаде да бисмо се подсетили на велики проблем изливања канализације у наше, а и међународне реке Саву и Дунав. За велики комплекс зграда у ,,Београду на води“ ЈП Београдски водовод и канализација издале су употребну дозволу, што значи да је посао прикључења зграда у Београду на води урађен по прописаној законској процедури, која је поражавајућа. У Београду постоји чак 100 директних излива канализације .

План је да се у Великом селу изгради фабрика за прераду отпадних вода.

Комплексност и економски трошкови су један од разлога што је изградња система за третман отпадних вода доста спор.

У Србији укупно 47 градова и општина имају постројења за пречишћавање отпадних вода, од којих је 26 у функцији.

Прелепи залазак Сунца над Савом оставља наду да ће ипак огроман и комликован проблем одвођење отпадних вода у три највећа града у Србији, Београду, Новом Саду и Нишу бити решен, као што је то већ учињено у Шапцу, Сомбору, Крушевцу…