Izaberite stranicu

„Заједно“

„Заједно“, еколошка акција садње стабла три стабла  јапанске трешње у парку испед Геодетске техничке школе, уз предавање о вегетацијском наслеђу Звездаре и заштићеним стаблима и значају зелених површина за здравље реализована је у сарадњи са ЈКП Зеленило Београд и Градским заводом за плућне болести и туберкулозу.  У низу активности поводом манифестације Дани ервропске културне баштине, ова  је била усмерена ка екологији. Докторка Софија Миленковић одржала је кратко предавање о значају вегетације за дисајне органе и о превенцији болести које су у додиру за здравим навикама и чистим ваздухом.  Наши ученици су нам пренели пријатне мисли и поруке о значају заштите животне средине, са одлучном намером да негују наше нове пријатеље, посађена стабла.

„Јапанска трешња је сигурно једна од најдекоративнијих врста цветних лишћара. Посебан однос према њој имају Јапанци па се за Јапан каже:”ЗЕМЉА ТРЕШЊИНОГ ЦВЕТА”. Она је у овој земљи симбол лепоте и савршенства, али и долазак пролећа. Зависно од врсте (хибрида), цвета од раног пролећа до половине маја-истовремено када и листа. Боја цветова је од беле до ружичасте и заиста цело дрво изгледа веома декоративно када се гране потпуно оките овим прелепим цветовима.  У Јапану се поздравља њено цветање  песмом (Сакура, Сакура….). 

 Поред тога што њени цветови тако лепо изгледају, они и веома пријатно миришу чиме привлаче пчелице које их опрашују.

 Треба рећи да њихови плодови нису јестиви, изгледају као бобице (трешњице), које када се осуше падају на земљу и из њих ничу нове биљке. Али, семеном размножене биљке немају тако лепе цветове (дупли цветови постају једноставни) па се из тих разлога препоручује размножавање путем одрвенелих резница, крајем лета.

 Сви који желе да имају јапанску трешњу треба да знају да њој одговарају сунчани положаји.

 У зависности од врсте, хибрида, она може бити висока око 7 метара, али може бити и жбунаста са висином нешто нижом од два метра.

 Последњих година постаје све више заступљена код нас, красећи поред приватних дворишта, паркове и друге јавне зелене површине.“ (https://www.zelenilo.rs/saveti-za-negu-biljaka/prunus-serrulata).

Организатор акције је Јагода Петровић-Укај, проф.