Izaberite stranicu

О Геодетској техничкој школи из угла наше матуранткиње

ucenicaНа крају основне школе нисам знала чиме желим да се бавим у животу који предстоји. Жеља милион, а одлука само једна. Питала сам се како можемо да спојимо лепо и корисно, како да уклопим школске обавезе са својим хобијем. Изгледало је немогуће, јер ћу вероватно морати пуно да учим, ма коју школу уписала. Брига је била ту, али била сам спремна на све. Када ми је мама предложила да упишем геодетску, нисам знала ко су они, ни чиме се баве. Пристала сам само због две ствари: зато што је ова техничка школа на добром гласу, те зато што у техничку школу иде пуно дечака, што уједно значи мање драме са девојчицама, а самим тим и која симпатија више.

Први дан је био страсан: ново окружење, нови људи, нови предмети и изазови. Али то је трајало само два сата. Када сам видела да су и други уплашени, мени је било мало лакше. Професори су били пријатни, тако да је сав страх нестао, мада њихова доброта никад није ни престала, шта више и даље траје, а завршавам школу за мање од недељу дана. Увек имају разумевања за нас и наше бубице .

У школи постоје многе секције, баш за свачији укус и нарав. Имамо једну веома успешну секцију којом понекад преваримо људе да смо из геодетске школе, зато што смо добри глумци. Да, то је драмска секција која нам допушта да се ослободимо и будемо креативни, истовремено да се духовно развијамо. Многе награде су пале у наше руке захваљујући извандредним талентима које поседују многи учениици, за које никад не бих рекла да имају такву страст према нечему. То ме је научило да поштујем и вреднујем њихов, или било чији туђи рад. Ту је, наравно, и рачунарска секција, као и многе друге у којим можемо да видимо наше професоре и будуће колеге у тотално другачијем светлу, као и они нас. Знајте да то неће утицати на оцену, ако нисте научили. Дружба је дружба, служба је служба. Шалим се, наравно, уме понекад да се упише и која добра оцена за труд и рад, како на часу, тако и за ваншколске активности.

Предмети су занимљиви, иако немамо савремену опрему, научили смо како да будемо скромни и како да искористимо оно што имамо, па макар било то уз помоћ штапа и канапа. Много чему може да нас научи сама школа, као што су врлине које данас у свету помало недостају. То су скромност, поштење, сналажљивост, доброта и обазривост. То ћете најбоље видети по свом одељењу, где ћете сви вући једне друге, помагати им када им буде било најтеже. А , наравно, научићете много и једни од других, јер ће свако носити део своје приче оданде одакле долази.

У нашу ову школу долазе вршњаци из целе Србије. Биће ту занимљивих прича, обичаја, љубави, као и растанака. Све је то део живота. Наравно, неће увек цветати ни руже, и када се деси нека кавга, увек је ту вас разредни или разредна за вас, који ће да вам укажу на неке ствари , и ваша свађа ће нестати. Наша школа има пуно шта да понуди и никад вам неће бити досадно, јер се у нашој школи увек нешто дешава.

Такође, ако се деси да желите да се бавите нечим другим, имаћете потпуну подршку од своје околине. Ако се одлучите да наставите школовање, имате две могућности: да упишете вишу школу или факултет. У сваком случају, нисте остављени без могућности, увек имате опцију да надограђујете своје знање и проширујете своје видике. Можда све ово изгледа као бајка и можда не верујете у моје речи, али ово јесте истина. Наша школа увек држи врата отворена за нове таленте и оне који ће тек да се открију.